Svaneke

Hold ferien i Svaneke

Svaneke er Danmarks mindste købstad  med lidt over 1000 indbyggere. Købstadsstatussen og de gamle, nu lukkede, værfter i Svaneke betød også at der har været en del penge i Svaneke, og derfor ligger der mange store, flotte købmandsgårde. Sammen med den fine vedligeholdelse af byen og smukke bevarelse af gamle bygninger, betyder det at Svaneke både har fået guldmedalje for konsekvent bybevaring allerede i 1975 og blev udnævnt til Danmarks smukkeste købstad i 2013 af Bygningskultur Danmark.

LÆS MERE

Svaneke ligger smukt på Bornholms nordøstlige hjørne, nord for Nexø. Svaneke er omgivet af Bornholms flotte klippekyst og er kendt for sine bindingsværkshuse, store gamle købmandsgårde, små, hyggelige, krogede gader og  morbær- og figentræer, der står lunt i solen i indergårde og op ad mure.

Mange kunstnere og kunsthåndværkere er faldet for Svanekes charme - en del har åbent atelier eller galleri. Der er mulighed både for at både kigge på og købe kunst eller at prøve sit eget håndelag som kunstner. Du kan prøve glasslibning hos Pernille Bülow Glas og tegne og male hos Art Box v/ Maya Hiort Petersen. Børn er velkomne begge steder .

Byen er omgivet af landbrug og ligger tæt på den østlige del af Almindingen.

Det praktiske

TRANSPORT

Fra Rønne til Svaneke er der 30 km. Bus 3+5 og 7+8 (ikke i drift hele året) kører fra Rønne havn til Svaneke.

 

INDKØB

Til daglige indkøb er Brugsen centralt placeret i Svaneke. Der er også en kiosk ved havnen. Du finder også en bager, fiskeriudsalg og købmandshandel med specialprodukter. Nærmeste tankstation ligger i Nexø.

Der er også gode muligheder for andre indkøb og for at shoppe kunsthåndværk i Svanekes butikker og gallerier. Til Svaneke torvedage kan du købe lokale spiselige specialiteter og håndlavede lokale produkter.

Spisesteder i Svaneke

SVANEKE RØGERI

Svaneke Røgeri har både udsalg og servering med et klassisk menukort med lækre røgede fisk.

 

SVANEKE BRYGHUS

Svaneke Bryghus har både bryggeri og restaurant i huset. Det er et af Danmarks første mikrobryggerier og brygger økologisk øl. Køkkenet baserer sig på lokale råvarer og har ofte travlt, så det kan betale sig at bestille bord. Restauranten har også en børnemenu.

Til den søde tand finder du en række små specialbutikker og kiosker med hjemmelavede godter.

Desuden byder Svaneke på flere restauranter og caféer med både lokal og international mad på menukortet, så der er noget for enhver smag.

Seværdigheder i Svaneke

Bare det at spadsere rundt i Svanekes gamle centrum er en oplevelse i sig selv. Byen og omegn byder dog også på mange andre spændende oplevelser og seværdigheder.

 

HØNSESKIDNING

Hønseskidning er en helt særlig form for Svaneke-underholdning og sjovt for både små og store. En flok høns bliver sluppet løs på et indhegnet område med 100 nummererede felter. Tilskuerne kan købe lodder og vædde på hvilket nummer hønsene - ja - skider på. Vinderen får lokale produkter i præmie. Det er skæg og ballade, og indtægterne går til musikarrangementer på havnen og Svaneke Torv.

 

TORVEDAGE

Det er altid sjovt at tage til torvedag i Svaneke onsdage og lørdage. Torvedagene bliver holdt i hele sommersæsonen og der er masser af lækre specialiteter, lokalproducerede varer, underholdning og musik.

 

KULTURCENTER SVANEKE GÅRD

Svanekegård er et besøg værd med kunstudstilinger, musikarrangementer, foredrag, teaterforestillinger, skulpturhave og kunstnerboliger til besøgende kunstnere.

 

SVANEKE HAVN

Svaneke havn indbyder til spadsereture, en is på molen og hygge. Der er både den gamle fiskerihavn og jollehavnen lidt længere nordpå.

Lige ved indsejlingen til Svaneke Havn er der lavet et havnebad med udspringstårn, så vandhundene kan komme i vandet. Det er også muligt at bade fra klipperne flere steder. Svaneke har sin helt egen lille anlagte sandstrand ved Hullehavn og campingpladsen i byens østlige ende. Her er vippe og kiosk og spændende undervandslandskab, der kan udforskes med snorkel og maske eller rigtigt dykkerudstyr.